
Nuorisovaltuuston asema Turussa on parantunut vuosien mittaan. Toisinaan nuorten kanta uhkaa silti jäädä päätöksenteossa sivuhuomautuksen tasolle.
Turkuun perustettiin nuorisovaltuusto vuonna 2014. Vain vuotta myöhemmin kirjattiin kuntalakiin pykälä, jonka mukaan jokaisessa kunnassa on järjestettävä vastaavanlaista toimintaa, jonka kautta nuoret pääsevät vaikuttamaan heitä koskevaan päätöksentekoon. Turun nuorisovaltuuston toisen kauden valtuutetut Janne Tikkanen, 19, ja Aapo Tuominen, 17, kertovat, että nuorten vaikutusmahdollisuudet ovat reilun vuosikymmenen aikana parantuneet, mutta työtä riittää yhä.
– Aluksi nuorisovaltuuston mahdollisuudet olivat vähäiset. Tilanne on kuitenkin parantunut, ja nyt meillä on edustajia lähes kaikissa lautakunnissa. Lisäksi meillä on läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginvaltuuston kokouksissa, ja viime kaudella saimme sinne myös aloiteoikeuden. Sitä olemme käyttäneet jo muutamaan otteeseen, tällä kaudella puheenjohtajana toimiva Tikkanen kertoo.
Juuri nyt nuorilla on työn alla saada paikka myös kaupunginhallitukseen.
– Vieläkään emme ole siellä, missä haluaisimme olla. Välillä tuntuu, että meitä ei kuunnella riittävästi niissä asioissa, jotka kaikkein eniten ja suoraan koskettavat nuoria. Sen sijaan meiltä kysytään kyllä paljon esimerkiksi kaavoituksista, Tikkanen toteaa.
”Välillä tuntuu, että meitä ei kuunnella riittävästi niissä asioissa, jotka kaikkein eniten ja suoraan koskettavat nuoria.”
Janne Tikkanen
Poliittisen kielen koukerot ja byrokraattisuus aiheuttavat ongelmia sen kanssa, kuinka saavutettavaa vaikuttaminen nuorille on.
– Meille tulee välillä lausuntopyyntöjä, joissa on kasakaupalla papereita ja niissä käytetty kieli on sellaista, että kaikkien nuorisovaltuutettujen ei voida olettaa ymmärtävän sitä. Me kokeneemmat jäsenet olemme onneksi sen verran tottuneita, että saamme niistä yleensä selvää, Tuominen kuvailee.
Aivan yksin ei onneksi tarvitse selvitä, sillä nuorten apuna toimii kummivaltuutettuja eli kaupunginvaltuuston jäseniä, jotka pyrkivät auttamaan asioiden ymmärtämisessä ja priorisoimisessa.
Vaarana on, että nuorten kuulemisella ei tosiasiassa ole käytännön vaikutuksia. Nuorisovaltuusto otti ahkerasti kantaa esimerkiksi Maarian, Paattisten ja Teräsrautelan nuorisotilojen lakkauttamiseen, mutta lopulta ainoana saavutuksena oli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnalle näytetty Powerpoint-esitys.
– Emme halua, että mielipiteemme jää vain huomautukseksi Powerpoint-esityksen kulmaan, vaan työskentelemme sen eteen, että päättäjät oikeasti miettivät, miltä päätökset näyttävät nuorten näkökulmasta, Tikkanen summaa.
Nuorisovaltuusto edustaa koko Turun nuorisoa. Keskeistä onkin seurata ja selvittää, mitä nuoriso Turussa todella ajattelee ja toivoo. Äänestysprosentti nuorisovaltuustovaaleissa on pyörinyt tasaisesti hieman 50 prosentin alapuolella.
– Yritämme aina miettiä, mitä voisimme tehdä paremmin ja miten voimme tavoittaa nuoret mahdollisimman hyvin. Tänä vuonna kierrämme kaikissa kouluissa esittelemässä toimintaamme. Yritämme rohkaista nuoria ottamaan kantaa asioihin ja lisäksi kuuntelemme, mitä sanottavaa heillä on, Tuominen selittää.
Kommentit